Sinkegroep

Sloop zeldzame bunkers- Vlissingen

Expertise:
Sloop
Locatie:
Vlissingen
Tijdsbestek:
November 2023- December 2023
Opdrachtgever:
Gemeente Vlissingen

In opdracht van de Gemeente Vlissingen voert Sinkegroep sloopwerken de sloop van de twee zeldzame tweede wereldoorlog bunkers uit de Prins Hendrikweg uit.

Een zeer indrukwekkende opdracht.

Luchtfoto bunker
Luchtfoto van Vlissingen met rechts naast het ‘witte huis’ de bunkers. © Stichting Bunkerbehoud Zeeland

 

Tijdens de voorbereiding van de bouwwerkzaamheden, zijn deze twee bunkers per toeval ontdekt.
Men ging ervan uit dat het hele bunkercomplex in april 1980 gesloopt zou zijn. Nu bleek echter dat van de twee gevonden bunkers alleen het twee meter dikke dak gesloopt was.

Hoewel de bunkers naar het oordeel van de Stichting Bunkerbehoud redelijk zeldzaam waren, was de staat waarin ze verkeerden zo slecht dat sloop noodzakelijk was.

Een stukje historie over deze bunkers:

De bunkers dienden oorspronkelijk als munitieopslag, maar tijdens de oorlog fungeerden ze als een toevluchtsoord voor gewonde Duitse militairen. De militairen patrouilleerden op de Noordzee en raakten veelal gewond bij aanvallen van Engelse jachtvliegtuigen, waarna ze naar de bunkers werden gebracht.

In de schuilkelder werden tal van alledaagse spullen aangetroffen zoals een soeplepel, een vork en een laars. Ook werden zwemvesten gevonden. Vermoedelijk waren die voor Duitse militairen die na D-day uit Normandië waren gevlucht. Ze kregen de zwemvesten bij Breskens uitgedeeld en lieten ze in de bunkers achter.

Opgegraven bunker Vlissingen
Deze spullen zijn gevonden in de eerste opgegraven bunker© Omroep Zeeland

 

Ons werk:

Het werk begon halverwege november met het blootleggen van de bunkers en het treffen van de voorzieningen om het grond- en regenwater af te voeren (wat achteraf een grote uitdaging bleek i.v.m. de diepte).

2400 Ton aan betonpuin!

We zijn te werk gegaan met een Epiroc HB 4100 aan onze destijds nieuwe Caterpillar 352-rupskraan. Tegelijk met de aanschaf van deze rupskraan hadden we een zwaardere sloophamer besteld; de Epiroc HB 4700 (deze weegt rond de 5 ton).
Per toeval werd deze afgeleverd tijdens dit project en konden we deze direct inzetten, de muren en de vloeren waren namelijk 3 meter dik!

De originele gepantserde deuren zijn in opdracht van Stichting Bunkerbehoud, heel voorzichtig verwijderd.

Uiteindelijk werd er 2400 ton betonpuin weggehaald, wat de omvang van het werk aantoonde. Net voor de kerstvakantie waren de gaten gedicht en was alles weer zoals voorheen.

Terug naar overzicht